Nieuwe cruisekade in Huizen geopend

Huizen is klaar voor een toekomst als riviercruisebestemming. Op 18 december 2017 werd in de haven van Huizen het glas geheven op de opening van de nieuwe aanlegsteiger. Die biedt ruimte aan twee riviercruiseschepen tot 135 meter lang.

De MS Emily Brontë had de eer er als eerste af te meren. “Dit is het grootste schip tot nu toe dat ooit over het Gooimeer gevaren heeft”, verklaarde wethouder Marlous Verbeek van de gemeente Huizen in haar toespraak aan boord van het schip. De gemeente Huizen heeft de ambitie een trekpleister voor toeristen te worden en een aanvullende bestemming te zijn voor de riviercruiseschepen die de regio Amsterdam aandoen. Wethouder Verbeek: “Huizen heeft een mooi achterland. De cruise-industrie biedt een unieke kans om toeristen naar deze regio te brengen. Daar ligt een enorme kans voor de regionale middenstand. Ook de fietsvaarvakanties zijn van harte welkom in Huizen. Die hebben nu een stek om te landen.”


Photo credit: Gwendelyn Luijk

Samenwerking met de industrie
De wethouder roemde de samenwerking met Amsterdam Cruise Port (ACP) bij de totstandkoming van de cruisekade. Deze zomer deden vertegenwoordigers van een aantal grote internationale rederijen de regio aan als onderdeel van een door ACP georganiseerde studiereis. “We merkten toen dat niemand ooit van deze regio gehoord had”, aldus Marlous Verbeek, “maar iedereen was onder de indruk. We willen dan ook niet alleen een uitvalsbasis voor de cruisepassagiers zijn. We hebben hier ook een hoop te bieden, zoals de Botterwerf en het Huizer Museum.”


Photo credit: Gwendelyn Luijk

Ontvangen met open armen
Bij de aanleg werkte de gemeente ook nauw samen met Scylla. Marco van Ingen werkend voor Scylla toonde zich tijdens de opening in zijn nopjes met de nieuwe ligplaats. “Riviercruise groeit sterk. Dat is reden om hier een extra ligplaats en voorzieningen neer te leggen. We zijn voortdurend op zoek naar unieke plekken om te ontdekken en te ontwikkelen. Hier in Huizen zijn we met open armen ontvangen.” Tot op heden zijn er volgens hem maar weinig programma's voor cruisepassagiers ontwikkeld in de regio's Utrecht en het Gooi. In onder andere het Muiderslot ziet hij goede mogelijkheden. “Ik ben heel positief over de toekomst”, aldus van Ingen.


Photo credit: Gwendelyn Luijk

Klaar voor de toekomst
De nieuwe ligplaats bij de jachthaven van Huizen is voorzien van milieuvriendelijke walstroomaansluitingen, zodat geluidsoverlast en emissie tot een minimum worden beperkt. Leo Detering, beleidsmedewerker van de gemeente Huizen, verwacht dat de ligplaats vanaf 2019 volop in gebruik kan worden genomen. “Komend jaar wordt een promotiejaar. Het jaar daarop willen we de eerste boten verwelkomen. We gaan laten zien dat er dichtbij het schip en verderop heel veel te beleven is".

De nieuwe aanlegsteiger is mede tot stand gekomen door financiering van de provincie Noord-Holland via de WED-subsidie. Meer informatie over Huizen is hier te vinden.

Docking Facilities

Information on sea cruise
and river cruise berths

Go to Docking Facilities

Destination

Destination information
Amsterdam region

Go to Destinations

Getting Here

Arrival and transfer
information

Go to How to get here

Sea cruiseRiver cruise

See complete calendar

Partners

Zaanse Schans!

Zaanse Schans is one of the highlights of the Netherlands, just outside Amsterdam. Be part of a vibrant and stunning living and working community that dates back to the 18th and 19th centuries. It’s packed with wooden windmills, barns, houses and museums and built in the typically Dutch wooden architectural style, relocated here piece by piece since 1961.

See all our partners

Latest News

DUTCH MASTERS RE-VISITED

26-11-2019 16:37:59

From Monday, 30 September 2019, the Amsterdam Museum wing of Hermitage Amsterdam will include a new exhibition: DUTCH MASTERS RE-VISITED.

.... READ MORE

FloriWorld

28-11-2019 13:40:24

On November 22nd Amsterdam Cruise Port took the initiative to assemble some of our partners and FloriWorld to see what the possibilities are with this new experience and making it accessible for cruise passengers.  Our partners will make concrete arrangements together to try to make it possible.

.... READ MORE
News archive

Twitter@AMS_Cruise_Port

Follow us!