Terugblik op de ACP Kennissessie: groots bouwen en een disruptieve innovatie

Op donderdag 1 juni kwamen leden van ACP samen voor een kennissessie in het recent geopende informatiecentrum SHIP in IJmuiden. Op de agenda stonden twee onderwerpen die voor de cruise-industrie zeer actueel zijn: de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden en de ontwikkeling van een nieuw ligplaatsreserveringssysteem.

Zekerheid met de grootste zeesluis ter wereld
Met de bouw van de 500 lange, 70 meter brede en 18 meter diepe zeesluis heeft Rijkswaterstaat een project van megaformaat om handen. Eind 2019 moet het werk aan de grootste zeesluis ter wereld klaar zijn. De huidige sluis, de Noordersluis, is honderd jaar oud en loopt tegen de grenzen van zowel zijn technische levensduur als die van zijn afmetingen aan. ,,Grote schepen passen nu in de sluis als een kurk in een fles, het past allemaal maar net”, vertelde Jan Rienstra van Rijkswaterstaat.


Rob Gordijn - OpenIJ

Rob Gordijn van aannemersconsortium OpenIJ loodste de deelnemers aan de Kennissessie door het bouwproces. PTA-directeur René Kouwenberg voegde toe erg blij te zijn met de nieuwe zeesluis, omdat storingen bij de oude sluis er nog weleens voor zorgen dat cruiseschepen vertraging oplopen. ,,Daardoor lopen excursies in de mist. Als Amsterdam het afstapbestemming is, missen passagiers het vliegtuig naar huis. De nieuwe sluis gaat ons veel meer zekerheid bieden.” Dat de nieuwe sluis een stuk groter is, is volgens hem eveneens een grote pré voor de cruisevaart. ,,Ik weet dat er nu rederijen zijn die in de herfst en winter niet op Amsterdam durven te varen, omdat de sluis zo krap is en dat met harde wind wel erg spannend is.” 

Verandering op komst: efficiënter en transparanter
In het tweede deel van de kennissessie werd een nieuw reservering en planningsysteem voor riviercruiseschepen gepresenteerd en gedemonstreerd. Het systeem bevindt zich momenteel in de testfase en zal in eerste instantie in Amsterdam en Zaanstad in gebruik worden genomen. Het systeem moet de havenbedrijven en rederijen helpen efficiënter, transparanter en kostenefficiën te werken. Monique van der Heijden van Havenbedrijf Amsterdam legde uit waarom er behoefte is aan dit systeem: “Dit jaar ontvangen we 1.876 riviercruiseschepen. In het hoogseizoen is er bijna een tekort aan ligplaatsen. Voor de planners een grote puzzel, zeker aangezien bijna iedereen achter het Centraal Station wil liggen.”


Marco van Ingen - Scylla AG

In het nieuwe systeem geven rederijen aan wat hun plannen zijn, bijvoorbeeld excursies zoals een stadsbezoek, of het in- en ontschepen. Die informatie wordt meegenomen bij het toewijzen van de ligplaatsen. Het systeem geeft daarnaast veel sneller inzicht in beschikbaarheid en toewijzing van ligplaatsen, zowel voor havenbedrijf als rederij. Voor kapiteins is bovendien een speciale app ontwikkeld, die alle informatie over de ligplaats op een rijtje zet.

Door KVSA, dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling van het systeem, werd tijdens de Kennissessie een demonstratie gegeven. Marco van Ingen van de Zwitserse rederij Syclla lichtte toe waarom hij een voorstander van het nieuwe systeem is. “We hebben nu voor één reservering te maken met meerdere facturen en als we informatie willen, zijn er wel vijf of zes verschillende aanvliegpunten. Dit systeem zorgt ervoor dat iedereen dezelfde informatie tot zijn beschikking heeft, dat je minder tijd kwijt bent aan facturen en het inwinnen van informatie en dat je direct inzicht hebt in de status van je reservering.”

De presentatie van het nieuwe reservering en planningsysteem lokte veel geïnteresseerde vragen uit bij de deelnemers. Bij de borrel achteraf, werd er onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat. 

Docking Facilities

Information on sea cruise
and river cruise berths

Go to Docking Facilities

Destination

Destination information
Amsterdam region

Go to Destinations

Getting Here

Arrival and transfer
information

Go to How to get here

Sea cruiseRiver cruise

See complete calendar

Partners

Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol is much more than the location where your flight begins or ends. The airport truly is like a city.

See all our partners

Latest News

Ship-to-ship LNG bunkeren mogelijk vanaf 2de kwartaal 2019

11-12-2018 17:16:57

Het bedrijf Titan LNG is een samenwerking aangegaan met Havenbedrijf Amsterdam.

.... READ MORE

Naslag Brochure en Website

11-12-2018 10:48:37

In 2017 kwam het verzoek van de rederijen en touroperators, aanwezig bij de (FAM-trip) om een naslagwerk te creëren waarin de ACP regio duidelijk in kaart wordt gebracht. Hierin zouden zij graag zien welke havens er zijn, welke faciliteiten zij hebben en welke trekpleisters in de regio te vinden zijn.

.... READ MORE
News archive

Twitter@AMS_Cruise_Port

Follow us!